Je website veiliger maken voor je klanten met SSL

Je website goed beveiligen wordt steeds belangrijker. Met een SSL-certificaat verhoog je die veiligheid omdat alle gegevens worden versleuteld. Niet alleen waarschuwen voor onveilige websites maar met SSL ben je ook beter vindbaar. Maar wat betekend dit voor jouw website?

 Wat is een SSL-certificaat?

Als een website gebruik maat van een SSL (Secure Socket Layer) certificaat wordt de verbinding tussen de bezoeker en de server waar de website op staat beveiligd. Al het dataverkeer tussen beide wordt sterk versleuteld met een unieke sleutel/code. Dat zorgt ervoor dat deze stroom aan gegevens niet kan worden onderschept en gelezen kan worden door bijvoorbeeld cybercriminelen. Zo worden wachtwoorden en betaalgegevens veilig verzonden.

Wat heb ik er aan?

Op het moment dat al een simpel contactformulier wordt ingevuld wordt die informatie al verzonden. Helemaal als er ook betaalgegevens ingevuld worden. Met een SSL-certificaat ziet de bezoeker aan jouw website dat het een veilige website is. Steeds meer mensen letten daarop. Je geeft garantie dat jouw website een authentieke website is en geen schimmige phishing website. Zij zullen sneller bereid zijn gegevens in te vullen en als je een webshop hebt aankopen te doen.

Hoe kan je een veilige website herkennen?

Een website die is voorzien van een SSL-certificaat is op echtheid gecontroleerd. Het is zichtbaar in de adresbalk van je browser. Daar wordt de website aangeduid met “https” in plaats van “http”. Die “s” staat voor secure. Browsers als Chrome en firefox geven in de adresbalk direct aan of de website een SSL-certificaat heeft door middel van een groen slotje.

SSL certificaat in browser

Is SSL verplicht?

Heb je een website waarbij je gevoelige data verwerkt, zoals in het bestelproces van een webshop, dan heb je te maken met de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Daarin staat onder meer dat jij, als beheerder van de persoonsgegevens van je klanten, verantwoordelijk bent voor het beveiligen van deze gegevens.
Daarom is het gebruik van een SSL-certificaat voor de verwerking van die gegevens voor webshops verplicht. Dit geldt eigenlijk ook al voor een eenvoudig contactformulier waarbij persoonsgegevens worden verzameld.

Drie soorten SSL-certificaten

Er zijn drie verschillende SSL-certificatie. In het kort zijn dit de verschillen:

  1. Domein Validate
    In de meeste gevallen afdoende voor een website met een contactformulier.
  2. Organisatie Validatie
    Bedoeld voor een publieke website zonder commerciële doelstellingen.
  3. Uitgebreide Validatie (EV)
    Aanbevolen voor commerciële websites met bijvoorbeeld een webshop.

Wat kost een SSL-certificaat

De kosten van een SSL-certificaat lopen per provider sterk uiteen. Zo bied ik als je jouw website laat hosten bij mij een gratis SSL-certificaat type 1 (Domein Validatie) aan en kost dat elders al snel per jaar enkele tientallen euro’s.

Google

Je krijgt bij Google een betere ranking (vindbaarheid) als je website is voorzien van een SSL Certificaat. Google vindt beveiliging heel belangrijk en stimuleert daarom dat iedere website groot of klein een SSL Certificaat krijgt.

Reden genoeg

Alle reden om je website zo te beveiligen. Niet alleen extra veiligheid voor jou als website eigenaar, maar ook voor je bezoekers. Daarnaast wordt je website beter gevonden in Google.

Meer weten

Wil je meer weten over een SSL Certificaat neem dan contact op.