Onlangs zat ik aan de verlies kant in een offerte traject. Het zou een mooie opdracht worden waar ik wel zin in had. Maar de keus viel op WordPress in plaats van Joomla!. Voor mij aanleiding mij eens te verdiepen in het Content Management Systeem WordPress.
Er zijn veel verschillen tussen WordPress en Joomla! Maar ook veel overeenkomsten. Beide zijn een open source CMS en zijn gratis te downloaden en te gebruiken als een website beheer systeem. WordPress wordt veel gebruikt voor websites die als blog worden ingericht en is oorspronkelijk daar ook voor ontworpen. Joomla! is flexibel en kent een uitgebreid scala aan uitbreidingen. Maar beide zijn geschikt voor meerdere functionele websites. Met WordPres is meer mogelijk dan alleen bloggen en met Joomla valt ook een prima blog website te maken.
Wat zijn dan zo op het eerste gezicht de overeenkomsten tussen WordPress en Joomla!
- Gratis Open Source Software
- Online schrijven van webpagina's (aanmaken, aanpassen, verwijderen)
- Afbeeldingen toevoegen aan webpagina's
- Linken naar andere webpagina's en websites
- Menu-items aanmaken
- Mediabeheer voor het beheren van afbeeldingen
- Wysiwyg-editor voor het schrijven van teksten en invoegen van afbeeldingen
- Pagina´s onderverdelen in categorieën
- Veel apart verkrijgbare uitbreidingen voor vrijwel ieder denkbare toepassing
- Geschikt voor kleine en grote uitgebreide websites
Wanneer je op basis van deze gegevens zou moeten kiezen dan wordt het wel moeilijk. Maar wat zijn dan wel de verschillen:
WordPress
Zoals al eerder aangegeven is WordPress vooral bekend geworden als een blogging tool. Dat wil zeggen dat het makkelijk ingezet kan worden als een website waarop je snel content wilt toevoegen in de vorm van een (persoonlijke) blog.
Voordelen van WordPress als CMS:
- Installeren is eenvoudig.
- Extra plugins vanuit de backend (administratie kant) te zoeken en te installeren.
- Automatische backup functie.
- Taxonomie (tags) om pagina's in meerdere categorieën tegelijkertijd te zetten.
- Standaard mogelijkheid om bezoekers op artikelen te laten reageren.
- Geschikt voor persoonlijke en kleine websites.
- Pagina's worden automatisch in het navigatie-menu opgenomen.
Joomla!
Joomla is meer bekend vanwege de flexibiliteit die het webdesigners biedt en de uitgebreide functionaliteiten die standaard zijn opgenomen. Vele voorbeelden van Joomla! Websites kunt u in mijn portfolio zien.
Voordelen van Joomla:
- Uitgebreid systeem met veel aanvullende functionaliteiten.
- Flexibel in te richten naar eigen wens.
- Afbeeldingen zijn overzichtelijk in aparte mappen te plaatsen.
- Uitgebreid gebruikersbeheer om beheerders en bezoekers wel/geen toegang te geven tot bepaalde pagina's en functionaliteiten.
- Ondersteuning door actieve Joomla Community is groot. Ten opzichte van Wordpress is Joomla beter geprogrammeerd.
- Meertaligheid is standaard opgenomen.
- Pagina's en modules (zoals Twitter of een slide show) zijn eenvoudig per pagina met vinkjes aan of uit te zetten.
- Geschikt voor grote websites en webshops
Van WordPress wordt al snel gezegd dat het eenvoudiger in gebruik is dan Joomla!. Dat is met name wanneer u zelf een website wilt maken een voordeel. Maar als u een kant en klare website bezit dan valt dat verschil grotendeels weg. Beide zijn in het gebruikersgemak aan elkaar gewaagt. WordPres is allemaal wat eenvoudiger en je zou kunnen zeggen dat het een "Joomla! Lite" is, een uitgeklede verzie van Joomla!. Daarmee is meteen gezegd dat Joomla! Meer mogelijkheden kent en flexibeler is in gebruik en toepassingen. Maar met beide systemen kunt u eenvoudig en snel online een nieuwe pagina aanmaken en publiceren overal waar u toegang hebt tot het Internet.
Onderhoud
Een CMS systeem heeft regelmatig onderhoud nodig. Of het nu WordPress of Joomla! heet. Dat onderhoud heeft serieuze aandacht nodig. Vaak wordt beweert dat WordPres minder onderhoud nodig heeft dan Joomla! maar ik zou niet weten waar dat op gebaseerd is.
Zie Volledige service en onderhoud van uw website
Plaatsen content
In het plaatsen van nieuwe content zit in beide systemen geen verschil. De kwaliteit van de tekst en de foto's bepalen de kwaliteit van de website. En niet het CMS systeem.
Conclusie
Voor een snelle website waar voornamelijk op geblogd wordt is WordPress een logische keuze. Bent u op zoek naar een website met een grote functionaliteit dan is Joomla! een betere keuze. Voor een deel blijft het een keuze die u moet maken en die kan het beste door u zelf worden gedaan. Een keuze die u op het gevoel kunt maken. Of een keuze die u maakt wanneer u bijvoorbeeld eerst eens contact met mij opneemt en u verder laat informeren!