Skip to main content
Vijf regels voor het schrijven van teksten voor een website

Vijf regels voor het schrijven van goede (web) teksten

Geschreven op:

08 december 2016

Goede teksten schrijven voor een website is best wel lastig. Weleens een tekst geschreven voor je website? Dan heb je dat vast wel ontdekt. Er zijn nogal wat tips en trucs te vinden waar een goede tekst volgens kenners aan moet voldoen. Er zijn in ieder geval 5 basis regels waar je rekening mee moet houden.

1. Maak geen lange teksten

De gemiddelde bezoeker aan je website wil in de regel direct kunnen zien en lezen waar het over gaat. Maak heldere zinnen en zet die in korte alinea’s. Maak direct duidelijk waar het overgaat, want anders is de verleiding groot om door te klikken zonder te lezen. Benoem het belangrijkste en laat zoveel mogelijk details weg. Bedenk “Less is more”.

2. Zorg voor een goede introductie

De eerste alinea is o zo belangrijk. Goedgekozen woorden of een prikkelende stelling houdt de lezer vast en wordt er verder gelezen. Gebruik in die eerste alinea ook zoveel mogelijk de kernwoorden (zoekwoorden). Dat komt de vindbaarheid (SEO) ten goede.

3. Schrijf gestructureerd

Bezoekers zijn geneigd om de tekst eerst te “scannen” alvorens zij besluiten om te lezen. Gebruik daarom per onderwerp een aparte alinea en voorzie die van een koptekst. Dat maakt de lezer meteen helder waar het over gaat. Het maakt het schrijven van een tekst ook eenvoudiger als je eerst de kopteksten (structuur) van de alinea’s bedenkt.

4. Ga niet eindeloos aan het schrijven

Wanneer je de structuur te pakken hebt, schrijf dan losjes en wees creatief. Het helpt niet steeds maar opnieuw te beginnen en na te denken over woorden en zinnen. Je kunt beter achteraf de tekst beoordelen en aanpassen. Het kan helpen te doen alsof je jouw verhaal vertelt aan je klant of een kennis.

5. Lees en controleer

Eenmaal klaar, controleer dan nogmaals de tekst of de structuur duidelijk en goed in elkaar zit. Is de tekst duidelijk en ben je niet te bondig geweest, e kunt ook tekort door de bocht zijn. Bedenk dat jij weet waar het overgaat en dat de lezer dat ook moet begrijpen. Het helpt om de tekst door iemand anders te laten controleren. Let natuurlijk op schrijf- en stijlfouten.

Ten slotte

Schrijven is een kunst en vraagt om creativiteit. Lukt het jou niet, doe het dan ook niet, maar huur of vraag iemand anders. Soms helpt het om er een nachtje over te slapen en de volgende dag verder te gaan. Maar schrijf bovenal met plezier en met de kennis die jij bezit van het onderwerp.

Lukt het niet om de juiste tekst te krijgen? Neem dan contact op met De Webteur, hij kan je verder helpen.