Skip to main content
Gratis foto's voor op uw website

Waar vind je gratis afbeeldingen voor je website of blog op het Internet?

Geschreven op:

04 juli 2021

Een mooie foto zegt meer dan duizend woorden

Waar kun je op het Internet gratis foto's en afbeeldingen vinden voor op je website in bijvoorbeeld je blog of voor je nieuwste artikel. 

Het is absoluut een trend tegenwoordig om grote afbeeldingen toe te passen in het design van een moderne website. Maar het kan soms knap lastig zijn om een mooie foto te vinden die van goede kwaliteit is, die precies past bij de uitstraling van de website en ook aansluiten op de content. Internet is een hele grote bron van afbeeldingen, en je kunt ze betrekkelijk eenvoudig downloaden en toepassen. Maar mag dat zomaar?

Gebruik en licenties van online afbeeldingen

Was het maar zo eenvoudig! Je ziet via Google (afbeeldingen) de perfecte afbeelding en je zet deze zomaar op je website. Dat is af te raden. Op de meeste afbeeldingen rusten namelijk licentie en gebruikersvoorwaarden. Die bepalen dat het zomaar gebruiken van zo'n afbeelding gelijk staat aan stelen, en dus strafbaar is. Het gebeurt maar al te vaak dat er dan zomaar een flinke boete te betalen is. Er zijn grofweg drie licenties die het eigendom van een afbeelding regelen en die het meest worden gebruikt op de vele websites die afbeeldingen aanbieden. Namelijk:

 1. CREATIVE COMMONS
  Meestal gratis te gebruiken
  Aanpassingen maken is toegestaan
  Deze licentie wordt het meest gebruikt. Soms is het nodig om een bronvermelding te plaatsten bij iedere afbeelding.

 2. GNU PUBLIC LICENSE
  Vaak een lange lijst met voorwaarden waar iedereen zich aan moet houden
  Gratis voor gebruik en aanpassingen, mits je je aan de voorwaarden houdt
  Lees goed de voorwaarden die in het algemeen altijd dezelfde zijn. Je kan deze hier bekijken.

 3. PUBLIC DOMAIN
  Gratis voor gebruik
  Aanpassingen maken is toegestaan
  Deze afbeeldingen zijn altijd vrij te gebruiken.

Waar zijn afbeeldingen te vinden?

Op Internet zijn veel websites te vinden met een enorme hoeveelheid aan foto’s en illustraties. Mooie afbeeldingen van een perfecte kwaliteit en afmeting. Maar om deze te gebruiken moet er voor betaald worden, soms zijn dat behoorlijke bedragen. Niet iedereen is bereid om dat te doen.

Maar er is ook een flink aanbod van gratis afbeeldingen waarbij een bronvermelding niet nodig is en de afbeeldingen naar behoefte aangepast mogen worden. En waarbij bovendien geen beperkingen gelden voor commercieel gebruik. Ik heb de meest gebruikte aanbieders hieronder voor je op een rij gezet.

Succes

En het zijn heel wat afbeeldingen om in te zoeken en uw website of blog te voorzien van mooie afbeelding.
Neem contact op als u het een lastige klus vindt. Ik help u graag bij de selectie, het bewerken en plaatsen van geschikt beeldmateriaal op uw website.