"Waarom heeft mijn website onderhoud nodig en moet ik daarvoor betalen.?"
Deze vraag wordt mij geregeld gesteld als ik met een klant in gesprek ben over een nieuwe website. We bespreken dan wat er bij het ontwerpen en bouwen van een nieuwe website allemaal komt kijken, en wat er moet gebeuren als die website eenmaal online staat.
Een website is veel meer dan alleen wat afbeeldingen en tekst die mooi worden weergegeven op het scherm. Er gebeurt heel wat voordat een pagina bij u op het scherm staat. Ik kan daar een heel technisch verhaal van maken, maar de vraag is of dat zin heeft om die vraag op die manier te beantwoorden. Ik houd het daarom zo simpel mogelijk.
Computer versus server
Daarom trek ik het gelijk met de werking van een computer. Om het tekstverwerker programma Word op een computer te kunnen gebruiken heb je als eerste een computer nodig en het programma Windows waar Word in wordt geïnstalleerd. Voor een website heb je een server nodig, zeg maar: de computer zelf. Op die server staat het programma PHP, zeg maar: Windows. Die server staat in verbinding met Internet. De provider, die eigenaar is van die server, zorgt dat die in optimale conditie is. Zo is in 2022 versie 8 uitgekomen voor PHP, en is de ondersteuning voor eerdere versies gestopt. Voor een website koop je een stukje ruimte op die server om daar een website op te installeren. Het zogenaamde hostingpakket. Het is erg belangrijk dat je website steeds meegroeit met de ontwikkelingen bij de provider. Voor iedere website is een hostingpakket nodig, waar u jaarlijks voor betaalt.
Joomla!
Wat Windows bij een computer is, is Joomla! voor een website. Ik laat mijn websites werken met Joomla! en installeer dat op de server. Windows heeft in de basis vele functies, maar die zijn niet zo uitgebreid. Wil je op een fijne en flexibele manier een stuk tekst schrijven op een computer, dan installeer je daar Word voor. Joomla! is een beproefd stuk software en kan uitstekend dienen als solide basis voor een website. Maar er is wel meer nodig dan alleen Joomla! om er een mooie en functionele website van te maken. Dat doe je door er diverse modules en zogeheten plug-ins aan toe te voegen.
Modules en plug-ins
Die modules en plug-ins worden door verschillende ontwikkelaars gemaakt. Een goede module en plug-in moet ook mee kunnen komen met alle ontwikkelingen. Een goede ontwikkelaar werkt actief aan zijn modules en plug-ins, en zorgt er ook voor dat deze meegroeien met alle ontwikkelingen op het Internet. Dat doen ze door geregeld een update uit te brengen. Hoewel Joomla! gratis is, zijn die modules en plug-ins dat vaak niet, en moet daar jaarlijks een licentie voor worden aangeschaft.
Updates
Om Joomla! goed te laten blijven werken is het daarom van belang dat deze op tijd meegroeit met de ontwikkelingen bij de provider en van het Internet. Die ontwikkelingen gaan snel, en er komt met enige regelmaat, net als voor de modules en de plug-ins, een update uit. Zo is in 2022 Joomla! 4 beschikbaar gekomen en stopt de ondersteuning voor de eerdere versies.
Veiligheid en functionaliteit
De website is via de server verbonden aan het wereldwijde Internet. Iedereen met toegang tot Internet kan iedere website bezoeken. Helaas zien kwaadwillenden daar veel mogelijkheden in om hier misbruik van te maken. Dat krijgt alle aandacht van de provider, bij de ontwikkeling van Joomla! en de modules en plug-ins. Is er een veiligheids-issue, dan komt er in de regel snel een update uit die dat zogeheten “lek dicht.
24/7 controle
Het uitkomen van al die updates en de doorontwikkeling van alle techniek rondom de website, zorgen ervoor dat je wekelijks een controle uitvoert en alle beschikbare updates direct installeert. Dat doe ik met behulp van speciale software die 24/7 controleert en of er updates zijn, en of de website goed functioneert, en bijvoorbeeld niet is gehackt.
Onderhoud
Goed onderhoud zorgt dus voor een bedrijfszekere website. Joomla! communiceert via PHP met de server en is zo verbonden met het Internet. Blijft bij de één het onderhoud achter, dan ontstaat er al snel een communicatieprobleem, met als gevolg dat de website voor een deel niet meer goed werkt, of zelfs helemaal op zwart gaat, of gehackt zal worden.
Niet gratis
Onderhoud kan dus niet gratis zijn. Neemt u voor uw Joomla! website bij mij een onderhoudspakket, dan zorg ik voor een veilige website die altijd zijn werk doet. Bij dat pakket zit niet alleen het updaten, maar ook de 24/7 monitoring, een geregelde back-up (Mits de website op mijn hosting staat), en de kosten voor de licenties van de standaard modules en plug-ins.
Meer weten?
Neem contact met mij op als u meer wilt weten over het laten onderhouden van uw Joomla! website.