Skip to main content
Waarvoor ik Twitter gebruik op mijn website

Waarom zou ik Twitteren!

Geschreven op:

07 juni 2012

Waarom zou u Twitteren! Twitteren is een bezigheid voor mensen die niets beter te doen hebben. Daar lijkt het tenminste op als je een willekeurig twitterprofiel opent.

Waarom zou ik twitteren?Maar als je als ondernemer verstandig omgaat met dit medium, kun je er geld mee verdienen.

Er zijn voorbeelden bekent dat Twitteren help de jaaromzet te verhogen.

Veel twitteren kan je een hogere status in Google opleveren, wat weer tot meer bezoekers van je website leidt. En dat gewoon door een aantal keer per dag te tweeten wat je op dat moment aan het doen bent. Zelfs al is dat alleen maar koffiedrinken of bedenken wat je die avond gaat eten.

En wat niet-twitteraars soms vergeten, is dat het niet ophoudt bij de tweets die iedereen kan lezen. Dat is slechts het topje van de ijsberg: de meeste contacten verlopen via de direct messages die men onderling verstuurt.

Maar waarom lukt het de één wel en de ander niet om geld te verdienen met dit sociale medium? Helaas bestaat er geen gouden formule. Wel zijn er een paar dingen die je absoluut moet doen en een aantal die je beter kunt laten.

Wat moet je vooral wel doen:

Visitekaartje spelen

Of het nu om je eigen bedrijf gaat of om een groot bedrijf waarvoor je werkt, het devies is: gedraag je alleen zoals je wilt dat mensen jouw bedrijf zien. Geef dus nooit op collega's of concurrenten af en zeur ook niet te veel als het een keer niet meezit. Giannattasio: ''Behalve als zeuren je werk is, zoals bij Bert Brussen. Hij mag zo negatief doen als hij wil.''

Laat weten wat je wil

Heb je een nieuw idee of een koerswijziging in gedachten, dan moet je dat niet voor jezelf houden. Je volgers zijn je potentiële opdrachtgevers. Daarbij is het verstandig om toe te geven als je een misser hebt gemaakt. Van den Bosch: ''Eerlijk blijven is het credo, anders kom je ongeloofwaardig over.''

Over je zieke kat tweeten

Het uitgangspunt van Twitter is delen. Dat kun je zakelijk goed benutten; zelfs informatie over een broodje kaas of over je zieke kat. 'Dat soort berichten kan vertrouwen geven, omdat het je bedrijf een gezicht geeft.'

Volgers vleien

Het is goed mensen te betrekken bij het ontwikkelen van je concepten. Twee mensen weten altijd meer dan één, dus je product kan er daadwerkelijk beter van worden. Mensen voelen zich gevleid als je hun mening vraagt waardoor ze ook weer aan jou zullen denken als zij hulp nodig hebben.

Nee zeggen tegen vervelende volgers

Het is leuk om veel volgers te hebben. Maar als je Twitter voor zakelijke doeleinden gebruikt, mag je best selectief zijn en mensen die je vervelend vindt, blokkeren. 'Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Als je volgers niets voor je kunnen betekenen, zegt het aantal dus ook niets.

En wat moet je vooral niet doen:

Met tegenzin twitteren

Als je geen behoefte voelt een aantal keer per dag berichten achter te laten over je doen en laten, dan is Twitter gewoon niets voor jou. Je moet een beetje adhd'er zijn en het moet bij je passen. Als je zin moet maken, kun je er beter mee stoppen.

Schreeuwen

''Nu nog drie dagen Twitterkorting op onze likeurproeverij met aansluitend sloepentocht! Zo ben je geen mens, maar een bedrijfsuitjesboer. Die schreeuwerige, Amerikaanse manier van marketen werkt in Nederland niet.

Zakelijk en hobby door elkaar

Als je voor jezelf werkt, kun je het beste alles op één account zetten. Privé-ervaringen geven je bedrijf een persoonlijk tintje. 'In sommige gevallen is het wel handig om twee accounts te hebben, als je - zoals ik bijvoorbeeld - ook blogt over schaatsen. Daar zitten mijn zakelijke contacten niet per se op te wachten.

De boel belazeren

Blijf jezelf. Als je de boel loopt te neppen, val je uiteindelijk toch door de mand. Dat komt omdat het zo'n persoonlijk medium is. Iedereen ziet en leest alles, dus liegen is meestal niet lang vol te houden. 'Ook is het belangrijk om als je een idee van iemand overneemt, dit altijd te retweeten zodat de oorspronkelijke auteur zichtbaar is. Anders pleeg je plagiaat en dat kan je bedrijf de kop kosten.

Automatisch antwoorden

Bij e-mails vinden we het normaal, maar automatische antwoorden kun je op Twitter beter achterwege laten. 'Automatische direct messages zijn heel storend; het haalt het hele persoonlijke karakter weg en dat is nu juist precies de kracht van dit soort sociale media.