Skip to main content
IMAP of POP3 voor uw emailinstelling

Wat wordt het: IMAP of POP3?

Geschreven op:

07 mei 2016

Het instellen van een mailaccount is voor menigeen een ingewikkelde en lastige klus. Niet zelden krijg ik de vraag "Ik heb een nieuwe telefoon en krijg mijn mail er niet op. Wat doe ik fout?". Ik help ze graag verder, en de eerste vraag gaat dan over IMAP of POP3?

Imap of pop3

Als ik een website ga maken regel ik vaak ook de aanvraag van de domeinnaam en het hostingpakket. In lijn daarvan regel ik dan ook de instellingen van de mailserver en maak de benodigde mailadressen aan. De klant zelf regelt het instellen van de mailaccounts op de computer van de smartphone, of de tablet. Meestal krijg ik dan de vraag of ze voor IMAP of voor POP3 moeten kiezen.

Die keus is afhankelijk van hoe de email gelezen, afgehandeld en bewaard wordt. Een keus die ik niet kan maken. Maar wat is dan het verschil tussen IMAP en POP3?

IMAP

IMAP is ideaal als de mail op verschillende apparaten gelezen, beantwoord en behandeld wordt. Bij IMAP blijft de email op de server van de provider staan. Ook de emails die worden beantwoord. 
De voor- en nadelen van IMAP op een rij:

Voordelen:

  • De email wordt bewaard op de mailserver en dus ook geback-upt door de provider.
  • De email kan vanaf meerdere locaties (PC, Smartphone) tegelijk worden bekeken en behandeld worden.
  • Geen problemen bij het instellen op nieuwe apparaten.
  • Alle mail is ook te benaderen via de webmail.

Nadelen:

  • Altijd een internetverbinding nodig om de mail te kunnen lezen.
  • De mailbox op de mailserver kan in omvang behoorlijk groot worden en 'vollopen'. Het is belangrijk dat u met een IMAP uw mailquota in de gaten houdt en uw mailbox bijtijds opruimt. Houd dus de beschikbare ruimte bij uw provider in de gaten en vergroot die bijtijds, of stel de bewaartijd van uw emails juist in. Bij het instellen van uw emailaccount kunt u aangeven hoelang de emails op de server moeten blijven voordat ze  worden verwijderd. Weet wel dat emails die op deze wijze worden verwijderd ook echt verwijderd en niet meer terug te halen zijn.

POP3

POP3 is het meest voor de hand liggend als u gebruik maakt van 1 computer en niet uw mail ook behandelt op ander apparaten. Iedere keer als de mail wordt gelezen, wordt deze van de server opgehaald en lokaal bewaard op uw computer.
De voor- en nadelen:

Voordelen:

  • Binnengehaalde mail kunt u ook lezen zonder dat er een internet verbinding nodig is.
  • Binnengehaalde mail neemt geen ruimte meer in op de server van uw provider.

Nadelen:

  • De mail is alleen te lezen op de PC waarop deze is binnengehaald. U moet zelf zorgen voor back-ups.
  • Mail die eenmaal is binnengehaald kunt u niet meer nalezen in de webmail.

Hoewel het mogelijk is om IMAP en POP3 tegelijk te gebruiken is dat niet aan te raden, vaak leidt dit tot problemen omdat u email kwijt kunt raken en geen goed overzicht hebt van wat u precies gedaan hebt.

Webmail

Bijna alle providers bieden tegenwoordig de mogelijkheid om via webmail uw emails te lezen en te behandelen. Bij webmail gebruikt u geen apart mailprogramma, maar doet u dat via uw webbrowser. Webmail is prima te gebruiken met IMAP en beter niet met POP3

Instellen emailaccount

Het instellen van een emailaccount op uw computer of smartphone is per provider verschillend, en dat zult u dus bij uw provider zelf moeten opvragen. Ik werk veel met VIMEXX, en daarom heb ik speciaal voor mijn klanten, met de hosting bij Vimexx, deze helppagina gemaakt.